Clearfield a Syngenta napraforgó gyomirtási technológiájában

Hír

Az elmúlt években egyre nagyobb területen - a teljes termőterület több, mint felén - sikeresen használták a napraforgóban a Clearfield gyomirtási technológiát az imazamox hatóanyagra toleráns hibrideken.

Mi kellett ehhez az átütő sikerhez?

Syngenta imazamox toleráns hibrideinek termésstabilitása és magas hozama – az elmúlt évek szélsőséges időjárási viszonyai között is remekül teljesítettek, köszönhetően a kiemelkedő genetikai háttérnek. Mi bizonyítja ezt? Az NK Neoma hibrid ma Magyarország első számú hibridje több, mint 200.000 hektáron termelik sikeresen, és az állami kísérletekbe évek óta nem talál legyőzőre. Emellett az új imazamox rezisztens hibridek (pl. NK Alego, NK Adagio) is kiváló eredményeket mutattak fel.

Clearfield gyomirtási technológia előnyei:

  • rugalmas megoldás, lehetőséget kínál az alapkezelések kiegészítésére
  • alap és állomány kezeléssel együtt biztosítható a szezon végéig kitartó gyommentesség
     

Imazamox hatóanyagú Listego a Syngenta magyarországi kínálatában

Az idei szezonban már a hazai termelők is megvásárolhatják a Syngenta Listego nevű készítményét, amellyel teljessé válik a Syngenta Clearfield napraforgó gyomirtási technológiája Az új készítmény a 2013-as szezonban a Syngenta Szer-show rendezvényein mutatkozott be először a termelőknek.

Mit kell tudni a Listego-ról?

  • Hatóanyaga: 40 g/l imazamox
  • Javasolt dózisa: 1,0-1,2 l/ha
  • Javasolt kijuttatási ideje: kétszikű gyomok 2-4 leveles állapotában, a magról kelő egyszikű gyomoknál gyökérváltásig.
     

Hogyan javasoljuk a Listego használatát?

Az elmúlt évek termelési tapasztalatai bebizonyították, hogy egész tenyészidőszakra kiterjedő gyommentesség biztosításához alapkezelésre majd azt követően jól időzített állománykezelésre is szükség van. Az alábbi táblázatban ismertetjük, hogy a terület gyomviszonyainak mgefelelően milyen alapgyomirtású szerek használatát javasoljuk a Listego kezelés előtt.

Utóvetemény korlátozás:

  • Listego kezelés után amennyiben a kezelt terület kiszántásra kerül, csak pillangós növénnyel vethető újra.
  • A kezelt területre 12 hónapig repce és cukorrépa nem vethető!
     

Az új hatóanyag érkezésével a Syngenta vetéstől betakarításig teljes portfóliót kínál a termelőknek a termés maximalizálásáért.

Vajda Beáta, Radvány Béla
Syngenta Kft.