Aszályban is bizonyított a hibridárpa

Aszályban is bizonyított a hibridárpa

Az idei kalászos szezon messze elmaradt az ideálistól. Gondoljunk vissza a téli, kora tavaszi aszályra vagy akár a betakarítás előtti lokális viharok okozta károkra, melyek előre vetítették az idei gyengébb terméseredményeket.

Az időjárás az elmúlt években egyre hektikusabbá vált, egyre többször találkozunk aszály miatt bekövetkező károkkal. Ezek mérséklésére az öntözés mellett a helyes agrotechnika és a megfelelő fajta/hibrid kiválasztása is egy eszköz lehet. A Syngenta megfelelő fajták, hibridek és növényvédelmi technológiák fejlesztésével tud hozzájárulni a sikeres gazdálkodáshoz. A kalászos kultúrák esetében is folyamatos a fejlesztés, ennek egyik zászlóshajója a két éve bevezetett Hyvido hibridárpa program.

Sok termelő csak „mostoha gyerekként” tekint az árpára. Az elmúlt időszakban azonban egyre többen felismerték, hogy intenzív technológia mellett kimagasló eredményeket lehet elérni. Erre nincs is jobb bizonyíték, mint a pozitív termelői tapasztalatok.  Lássuk, hogy is néz ki ez a gyakorlatban:

A Bács megyei, Duna mellett elterülő Szeremlén réti öntés talajon gazdálkodik a Kamarás Duna Kft. Az idei évben több mint 100 hektáron termeltek hibridárpát, több mint 9 tonna betakarított terméssel. Ebből 30 hektáron meghaladták a 10 tonnát. A 10,2 tonnás eredményt  közel semleges pH-jú (pH 7,4) és közepes szervesanyag tartalommal (2,4%) rendelkező talajon érték el.

• A talajművelés egy szántőföldi kultivátározásból és kombinátorozásból állt, amit vetés követett szeptember 28-án, 2 millió csíra/ha vetőmag normával.
  • Az őszi alaptrágyaként N: 32kg – P:96kg – K: 96kg hatóanyagokat juttatak ki a táblára.
  • Ahhoz, hogy bíztosítsák a növények zavartalan fejlődését ősszel Logran 20 WG-vel gyomirtást végeztek.
  • Tavaszi időszakban két fejtrágyázással összesen 170 kg nitrogén hatóanyagot juttattak ki. Ez az egyik sarkallatos pontja a hibridárpa termelésnek, hogy a termés differenciálódás időszakában megfelelő mennyiségű felvehető nitrogént biztosítsunk a növény számára. Emellett még keserűsót is kapott a tábla.
  • A tenyészidőszak folyamán, két alkalommal védekeztek a kórokozók ellen Amistar Xtra-val és Cherokee-val.
  • A gombaölő szerekkel egymenetben Karate Zeon 5 CS is került a permetlé tartályba illetve az elmaradhatatlan Moddus Evo szárszilárdító, amely kihagyhatatlan, ha hibridárpáról van szó.

A Dalmandi Mezőgazdasági Zrt.-nél mindig is törekedtek a legjobb technológiák kidolgozására és mindig egy lépéssel a hazai agrárium előtt járnak, ha agrotechnológiai innovációról beszélünk. Ennek megfelelően a hibridárpa technológiájuk is tökéletes. Az idei évben több mint 70 hektárról takarítottak be hibridárpát 9,13 tonnás eredménnyel.

• A csernozjom talaj közel semleges pH-jú (pH 7,3) és közepes humusztartalmú (2,04%).
  • Az alapművelés tárcsázás volt, amit egy kombinátorozás követett.
  • Az alaptrágyázás N: 17k,9g – P: 84,7kg – K: 91,7kg hatóanyagokból állt.
  • A vetés 2,2 millió csíra normával történt.
  • Az őszi gyomkikapcsolásra Logran 20 WG-t használtak.
  • A tavasz folyamán kétszeri fejtrágyázás alkalmával összesen több mint 110 kg nitrogén hatónyagot juttatak ki. Gyorsan bomló nitrogénnel biztosították, a mihamarabbi hasznosulást.
  • Kétszer védekeztek a korokózok ellen Seguris Xtra-val és Cherokee-vel. Csak egyszer volt szükség rovarölő használatára és természetesen a Moddus Evo itt is része volt a tehnológiának.

A Hyvido program piaci bevezetését megelőző 5 évben folyamatosan teszteltük hibridárpáinkat. Érdekességként megemlítendő, hogy a Jallon Hyvido hibridárpa 268 mm tenyészidőszakban lehullt csapadék mellett 10 434 kg hektárra vetített termést adott, 823 kg-mal megelőzve a fő versenytársat, míg csapadékosabb - 379 mm vetéstől a betakításig lehullt csapadékosabb - lokációban is 529 kg-mal  szerepelt jobban a fő versenytársnál.

Az elmúlt éveket figyelembe véve megállapítható, hogy minden évjáratban jelentős terméstöbbletet érhetünk el a Hyvido programmal, kiemelve pedig az aszályosabb helyeket, éveket ahol ez a terméselőny akár 2 tonna hektáronkénti  plusztermést jelent.

Amennyiben kíváncsi további nagyüzemi hibridárpa eredmények és technológiára látogasson el  Hyvido oldalunkra.

Asbóth András, szántóföldi technológus, Syngenta Kft.
Korbuly Bence, kalászos termékfelelős, Syngenta Kft.