You are here

Pannonhalmi borvidék betegség előrejelzése

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Pannonhalmi borvidék szőlőtermesztői számára

2018.05.16.

Fenológiai állapot: Fürtmegnyúlás vége , néhol virágzás kezdete

Időjárás (05.07 -05.15.)

Nyáriasan meleg , aszályos időjárás , elszórtan , gócszerű kisebb – nagyobb esővel ,  gyakran erős széllel , az előrejelzés írásának napján kisebb lehűléssel , 15 – 20 mm esővel .

Növényegészségügyi helyzet:

Lisztharmat fertőzés kevés primer tünete megtalálható a borvidéken . Másodlagos szimptómák nem láthatók , de jelenleg a fertőzési nyomás nagy , ezért újabb tünetek megjelenése várható .

Peronoszpóra fertőzéshez a meleg időjárás kedvezőtlen volt , ennek ellenére a jelentősre nőtt gyomállományban lévő tőkék alsó levelein megjelentek az első tünetek . Jelenleg a fertőzési nyomás nőtt , újabb fertőzés várható .

Kártevők közül a tarka szőlőmoly folyamatosan rajzik , erős intenzitással . Lárvakelés még nem érzékelhető , de napokon belül ez is be fog következni .  Levél és gubacsatka fertőzés közepes mértékű , az erős hajtásnövekedéssel csökkenő .

Gyomfertőzés mértéke , a  korábbi csapadéknak és a jelenlegi melegnek  köszönhetően ,  erős , növekvő. Sok ültetvényben a gyomok már elérték a támrendszer vezetékeit .

Védekezési javaslat:

Lisztharmat fertőzés megelőzésére  kontakt kén ( pld.  Thiovit Jet ) alkalmazása  javasolt ,kombinálva felszívódó  ( pld.Topas 100 EC ) , vagy több féle hatású ( Dynali ) gombaölő szerrel . E készítmények erős védelmével megalapozzuk a szőlő  egész éves jó egészségi állapotát .

Peronoszpóra fertőzés megelőzését most már kontakt és felszívódó hatóanyagot is tartalmazó készítményekkel ( pld. Pergado F , Quadris Max ,Ridomil Gold MZ ) biztosíthatjuk . A felsorolt készítmények közül az első kettő a kezdődő virágzás miatt különösen ajánlott , mert ezek a gombaölő szerek az ilyenkor fellépő botritiszes fertőzés megelőzésében is jelentős szerepet játszanak .

Molyfertőzés ellen a borvidéken javasolt megkezdeni a védekezést ( pld.  Karate Zeon 5 CS ).

Gyomok irtására 3 évesnél idősebb, törzstisztított ültetvényben a glifozát hatóanyagú herbicidek ( pld. Medallon Premium ) alkalmazása  javasolt . Fiatal, vagy nem törzstisztított ültetvényekben csak kontakt (perzselő) hatású gyomirtószerek használahatók.

A Syngenta ajánlata erre a hétre: