Pannonhalmi borvidék betegség előrejelzése

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Pannonhalmi borvidék szőlőtermesztői számára

2018.07.27.

Fenológia: zsendülés – érés

Pannonhalmi szőlő

Időjárás: (07.18 – 07. 26.)

Visszatért a meleg, nyárias idő, gyakori erős, néha viharos széllel, az előrejelzésekkel ellentétben, kevés (5 – 6 mm) esővel. Az időszak vége fele a napi középhőmérséklet 20 °C fölé emelkedett. A következő napokra is hasonló időjárást jósolnak.

Növényegészségügyi helyzet:

Lisztharmat fertőzés közepes, szinte minden ültetvényben megtalálhatók a tünetek levélen és bogyón is kisebb – nagyobb fertőzést okozva, de újabb tünet csak levélen észlelhető. A fertőzési nyomás jelenleg közepes. A fejlettség jelenlegi szintjén már kevésbé vannak kitéve a fertőzésnek a bogyók, de a levelek szüretig fogékonyak a betegségre.
Peronoszpóra fertőzés tünetei mindehol jelen vannak bogyón és levélen is. A fertőzés mértéke több ültetvényben nagy. A fertőzési nyomás jelenleg kicsi, de újabb csapadékkal újabb fertőzés várható. igaz már csak főleg a leveleket és tudja megtámadni a gomba. Viszont az egészséges lomb vegetáció végéig fontos!

Botritisz fertőzés újabbtünetei jelentek meg a gyakori csapadék, a viharok és a napégéses sérülések miatt. Jelenleg nem kedvez az időjárás a fertőzéshez, de a mostani fejlődési stádiumban szüretig fokozott odafigyelést igényelnek az ültetvények!

Kártevők közül jelenleg egyik sem okoz gondot a borvidéken. Nem, vagy csak kis egyedszámban rajzik a tarka szőlőmoly. Gubacsatka - vagy levélatka csak gócokban jelentősebb. Amerikai szőlőkabóca eddig nem rajzott a pannonhalmi szőlőkben. Lepkekabóca viszont sok ültetvényben nagy egyedszámban van jelen.

Egyéb növényvédelmi problémákat okoznak - a korábban már sokszor említett, de ismételt felhívást igényelnek - a következők: a főleg meszes talajoknak köszönhető, a fürtkocsány bénulásban is szerepet játszó magnézium hiány, a levegőtlen talajok vashiánya, az erős UV sugárzás okozta napégés, a rendkívül gyors fejlődés okozta nagy lombfal,a zöldmunkák hiánya stb. Az éréshez közeledve fokozódik a K igény és ennek hiánya is gyakori a borvidéken.

Gyomfertőzés mértéke sok ültetvényben nagyon erős.

Védekezési javaslat:

(TOVÁBBRA IS JELENTŐS A KÜLÖNBSÉG AZ EGYES ÉRÉSCSOPTOK NÖVÉNYVÉDELME KÖZÖTT!

Augusztus első heteiben érő fajtákat már általában nem kell védeni. Az augusztus végén, szeptember elején érő szőlőket javasolt védelemben részesíteni kontakt réz és kénkészítményekkel, valamint szürkerothadás elleni fungicidekkel. Érzékeny, késői érésű ültetvények esetében is elegendő jelenleg hasonló védekezés, de ha ismét csapadékosra, párásra fordulna az időjárás még szükség lehet kontakt és szisztemikus készítmények kombinációjának alkalmazására. Megelőző védekezéshez ez esetben is szükséges a megfelelő botricid felhasználása.

Lisztharmat fertőzés megelőzésére, illetve blokkolására korábbi fajták védelmére továbbra is kontakt kén (pld. Thiovit Jet) alkalmazása javasolt. Késői érésű szőlők esetében ez kombinálható felszívódó - pld. Topas 100 EC készítménnyel.

Peronoszpóra fertőzés ellen augusztus második felében, szeptember elején érő fajtákat kontakt réz készítményekkel javasolt permetezni. Későbbi fajtáknál még alkalmazhatunk - de jelenleg nem szükséges - kontakt és felszívódó hatóanyagot is tartalmazó gombaölőszereket. Ilyenek pld. Pergado F, Quadris Max,Ridomil Gold Plus. Ezek közül a folpet hatóanyagot is tartalmazó Pergado F és a Quadris Max segítenek a botritisz fertőzés megakadályozásában.(VIGYÁZAT! 30 nap élelmezés eg.ügyi várakozás idő, erjedésgátlás!)

Botritiszes fertőzés megelőzése a legfontosabb növényvédelmi feladat érésig, főleg ha párásra, csapadékosra fordulna az időjárás. Ilyenkor speciális botritisz elleni készítmények alkalmazandók, de ezek is szigorúan a fertőzés megelőzésére! A Syngenta gombaölőszerei közül ilyenek a szisztemikus hatóanyagú Chorus 50 WG, illetve a felszívódó és kontakt hatással is rendelkező Switch 62,5 WG.

Molyfertőzés ellen a borvidéken jelenleg nem szükséges a védekezés, de gócokban szükség lehet növényvédelmi beavatkozásra (pld. Karate Zeon 5 CS, Affirm stb.).
Nem kell védekezni amerikai szőlőkabóca ellen sem, de ahol erős a lepkekabóca fertőzés ott javasolt lehet pld. Karate Zeon 5 CS, Actara SC vagy Luzindo készítmények valamelyike.

Atkafertőzés megszüntetésére,illetve gyérítésére legtöbb ültetvényben a lisztharmatfertőzés megelőzésére adagolt elemi kén is elegendő. Fiatal ültetvényekben továbbra is szükséges lehet speciális atkaölők alkalmazása (Vertimec Pro).

Gyomok irtására 3 évesnél idősebb, törzstisztított ültetvényben a glifozát hatóanyagú herbicidek (pld. Medallon Premium) alkalmazása javasolt. Fiatal, vagy nem törzstisztított ültetvényekben csak kontakt (perzselő) hatású gyomirtószerek használhatók.

Továbbra is több ültetvényben javasolt megfelelő kondicionálók, levéltrágyák kijuttatása és a levegőtlen talajok lazítása. Így csökkenthetjük az időjárás káros hatásait és a Fe,- Mg,-K,- stb hiánytünetek kialakulását. A megfelelő zöldmunkák elvégzése az eredményes növényvédelemhez nélkülözhetetlen! Csemege szőlő minőségét, ellenállóságát Ca, B és K adagolással fokozhatjuk.

A Syngenta ajánlata erre a hétre: