Share page with AddThis

You are here

NK Kondi

Utolsó módosítás:
2019.02.28.
Kultúra: 

Napraforgó

Érés: 
Közép-korai érésű – Hagyományos olajnapraforgó – Hagyományos gyomirtású hibrid

Tiszta erőből napraforgó

Kiemelkedő terméspotenciál, tökéletes alkalmazkodóképesség

Az NK Kondi közép-korai éréscsoportba tartozó hagyományos zsírsavösszetételű hibrid, melynek rendkívüli szántóföldi teljesítménye újabb ugrást jelent a köztermesztésben. Széleskörű elterjedése rendkívüli adaptibilitásának, alkalmazkodóképességének köszönhető, melynek középpontjában éppen a Kárpát-medencére jellemző éghajlat és környezet áll. Magyarországon 2008 tavaszán lett regisztrálva két év pozitív megerősítő és kiemelkedő eredménye alapján. Teljesítményének és a köztermesztésben történő gyors elterjedésének köszönhetően az állami napraforgó regisztrációs folyamatban 2010-től kezdődően standard hibridként szerepel a középérésű hagyományos hibridek csoportjában. Erős környezeti hatásokra stresszreakcióként felső elágazódás kialakulhat, ám ennek nincs közvetlen hatása a terméseredményre. Eredményesen termeszthető gyakorlatilag Magyarország összes termelési régiójában, de igazi potenciálja elsősorban a jó tápanyagellátottságú és kultúrállapotú területeken mutatkozik meg. Szárazsággal és hőstresszel szembeni ellenállósága kiváló, ezért a gyengébb potenciálú területeken és kitettebb termelés mellett is, a terület potenciálját maradéktalanul kihasználhatóan, eredményesen termeszthető.

Genetikai / rezisztenciális tulajdonságok
Technológiai / herbicid tolerancia:Hagyományos gyomirtású hibrid
Peronoszpóra rezisztencia:A Magyarországon hivatalosan elismert patotípusok mindegyikével (100, 700, 730, 710, 330) szemben
Szádor rezisztencia:Rezisztens a napraforgó szádor „E” rasszával szemben
Terméspotenciál, szántóföldi teljesítmény
Terméspotenciál:Rendkívül magas terméspotenciál
Termés stabilitás:Rendkívüli termőhelyi és évjárati stabilitás, széles adaptibilitás
Olajtartalom:Kiemelkedően magas olajtartalom
Ezerkaszattömeg / hektolitersúly:Ezerkaszattömege magas, hektolitersúlya jóval átlag feletti, melynek köszönhetően olajtartalma kiemelkedően magas, az elmúlt években 6-8% olajtartalmi bonifikációt hozott átlagosan
Károsítók elleni tolerancia
Fehérpenészes szártő-, szár-, tányérrothadás:
Kórokozó: Sclerotinia sclerotiorum:
A kórokózó mindhárom károsítási formájával szemben az átlagosnál erősebb toleranciával rendelkezik
Diaportés szár- és tányérrothadás:
Kórokozó: Diaporthe helianthii
Rendkívül jó ellenállóképesség
Makrofominás szárkorhadás:
Kórokozó: Macrophomina phaseolina
Átlagosnál erősebb tolerancia
Termesztési/agronómiai tulajdonságok
Érésidő:Közép-korai érésű - NK Brio-nál kicsit hosszabb tenyészidő
Javasolt vetési időszak:Április 10 - május 10.
Javasolt tőszám (mag/ha):50.000 – 58.000
Tőszámérzékenység:Tőszámsűrítése nem javasolt
Kései vethetőség:Kései vetés nem javasolt
Szárazság és hőstressz érzékenység:A szárazságot és hőstresszt jól tolerálja, kényszerérés nem jellemző
Tápanyagreakció:Tápanyagreakciója magas, a harmónikus emelt szintű tápanyagellátást rendkívül jól meghálálja
Általános megjelenés:Generatív megejelenésű, erős szár és gyökérzet jellemzi
Természetes növénymagasság::Normál tőszám mellett középmagas (160-180 cm)
Virágzás időpontja:Közép-korai
Jellemző tányérállás:Félig bókoló, lapos tányérfonák
Zöldszáron érés:Csapadékosabb, vegetatív évjáratokban zöld száron érik