Móri borvidék betegség-előrejelzése

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a móri borvidék szőlőtermesztői számára

2018.08.30.

Az Ezerjó hazája

A múlt héten esett 6-13 mm közötti csapadék gyorsan elszívódott a talajba. Nem hátráltatta napokig a szüretet. A csapadék hatására nem szaporodott fel jelentősen a szürkepenész. Rövid ideig tartott a fürtök vízzel való borítottsága, így szerencsére nem rothad a szőlő. Viszont sok helyen a fürtök egy része töpped. Ez a túlterhelésnek köszönhető javarészt élettani eredetű jelenség.

Most már az alapfajtákat is szedik a gazdálkodók. A mustfok átlaga 16-17 magyar mustfok körüli, a savtartalom 6-7 g/l átlagosan. A fajták savai gyorsan fogynak, így nem sokan várnak már arra, hogy a cukorfok még följebb menjen.

 Sajnos a késői fajtáknál a lombozaton nagyon felszaporodott a lisztharmat és a peronoszpóra is, ezért permetezni kell a levelek védelme érdekében. A késői érésű fajták esetében a réz és a kén használata javasolható. Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a minimum 600 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb. A kifejezetten késői fajták esetében még mindenképpen használjunk réz hatóanyagú készítményeket peronoszpóra ellen, különben szüretre nem marad lombozat a tőkéken.


A bortitisz mindenhol jelen van az érő szőlőfürtökön. Mindenképpen permetezzünk ellene. Nagyon sok a sérült, hibás bogyókat tartalmazó fürt. Ezek a bogyók a még egészséges fürtrészeket is megbetegíthetik.

 

A szőlőmolyok károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A szőlőmoly-lárvák L3-as fejlettségűek. A héten a szex-feromon csapdák nem fogtak rajzó egyedet egyik fajból sem. A szürkepenész az erősen molyos szőlőben jelentős kárt tehet a nyár végi időszakban. Fontos tehát, hogy a mostani időszakban védekezzünk a kártevő ellen. Az aranyszínű sárgaságot okozó fitoplazma, a Grapevine Flavescence dorée phytoplasmát terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni védekezésekkel egymenetben a molyok ellen is védekezhetünk.

A rovarok kártétele is fokozott. A szárazságban a legjobb táplálék ilyenkor az érő szőlő számukra. Nézzük át a fürtöket, és ha szükséges védekezzünk a rovarok ellen. Rágásukkal megsebzik a bogyók héját, ami eső után gyorsan szürkepenészes lehet.

A rovarok közül jelenleg a darazsak, a hangyák, a gyapottok-bagolylepke, a szőlőmolyok, a muslicák és a poloskák veszélyesek, néhol nagyobb tömegben vannak jelen.

 

Figyeljünk a parlagfűre is. A gyom jelentősen felszaporodott az ültetvényekben. A büntetés elkerülése végett talajműveléssel vagy kaszálással tisztítsuk meg a területet a veszélyes gyomtól.

 

 Felhívás az amerikai szőlőkabóca elleni védekezésre

VÉDEKEZNI KELL A SZŐLŐ SÚLYOS BETEGSÉGÉT OKOZÓ FITOPLAZMÁT TERJESZTŐ AMERIKAI SZŐLŐKABÓCA ELLEN! A szőlőültetvényekben általánosan jelen van a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó Candidatus Phytoplasma vitis (más néven Grapevine flavescence dorée, FD) fitoplazma vektora az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) kifejlett egyede.

 

Amerikai szőlőkabóca sárga ragacslapon

A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin, deltametrin, alfa-cipermetrin, béta-ciflutrin, tiametoxam stb. hatóanyagú permetező szerek). Felhívjuk a termesztők figyelmét arra, hogy a klórpirifosz hatóanyagú rovarölő szerek már nem használhatók. A kórokozóval, az amerikai szőlőkabócával valamint a védekezéssel kapcsolatos információk elérhetők a NÉBIH alábbi honlapján: http://portal.nebih.gov.hu/-/a-szolo-legpusztitobb-fitoplazmas-betegsege-az-aranyszinu-sargasag-grapevine-flavescence-doree-fd-

Az amerikai szőlőkabóca mellett egyre több termelőnél előfordulnak a borvidéken az amerikai lepkekabóca által okozott tünetek. Feltűnő ismertető jele az időnként igen nagy mennyiségű fehér, vattaszerű viaszváladék, melynek védelmében a lárvák és nimfák fejlődnek. A kifejlett lepkekabócák (5-8 mm nagyságúak) júliustól már megfigyelhetők, repülni is képesek, így könnyen és gyorsan terjednek. A már kifejlett állat ellen lehet kontakt hatású, de célszerűbb felszívódó szereket használni, vagy kombinálni a kettőt, a kezeléseket pedig ismételni is szükséges. A felszívódóak közül a tiametoxam hatóanyag (Actara SC) kiemelkedően hatékony ezen kabócafaj minden fejlődési alakja ellen is.

 Amerikai lepkekabóca

  A meteorológiai állomások által mért adatok: 

08.23.-08.29.

Heti átlaghőmérséklet (oC)

Csapadékösszeg (mm)

Csákberény

20,5

13,0

Csókakő

19,9

12,2

Mór

19,2

11,4

Zámoly

20,3

6,6

 Pénteken mérséklődik a meleg. Szombaton hidegfront érkezik. Erős északi szél fúj, zömmel felhős idő várható, de csak elszórtan alakul ki zápor. Délután nő meg az esélye zivatarok előfordulásának. Vasárnap előreláthatólag ismét kisüt a nap, melegszik a levegő, de erősen változó felhőzet mellett időszakosan záporokkal, zivatargócokkal is számolni kell. Hétfőn és kedden mérsékelten meleg, változékony, ugyancsak időnkénti csapadékgócokkal tarkított időre van kilátás. A következő 7 napban a Móri Borvidéken 15 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).  

Az idei évben sokat kellett küzdeni az elfogadható szőlőért minden tekintetben. A nehéz év ellenére Mindenkinek jó Szüretet, szép Borokat kívánunk!

Jó szüretet!

 

A Syngenta ajánlata erre a hétre: