Ünnepélyes üzemavatás Mezőtúron

Sajtóközlemény
2012.10.16.

Dr. Fazekas Sándor Vidékfejlesztési Miniszter október 16-án ünnepélyes keretek között  adta át a Syngenta kibővített kapacitású mezőtúri vetőmagüzemét.

VetőmagüzemA pótlólagos 7,5 milliárd forint értékű beruházással egy 10 éves, mindösszesen 13,5 milliárd forintos  fejlesztési program zárult le. Az üzembenelsődlegesen kukorica, valamint napraforgó vetőmagot állítanak elő. A beruházási programnak köszönhetően az üzem vetőmag betakarítási és feldolgozó kapacitása több mint kétszeresére nőtt és a raktározási lehetőség is jelentősen növekedett.

"Mezőtúri beruházásunk ezt a vetőmagüzemet a világ legkorszerűbb üzemei közé emelte. Ennek segítségével Magyarország  tovább erősítheti pozícióját hazánkban és Európában egyaránt. A kibővített kapacitású üzem segítségével a Syngenta képes lesz kielégíteni a magyar, valamint a közép- és kelet-európaiországok kukorica és napraforgó termelőinek igényeit. Ez nagyban hozzájárul majd a magyar export növekedéséhez és évente mintegy 3,5 milliárd forinttal növeli majd szerződéses vetőmag előállító partnereink bevételét.

A Syngenta a magyar agrár ágazat egyik legnagyobb befektetője és elkötelezett híve az ország technológiai alapú mezőgazdasági fejlesztéseinek. Nagyon fontos, hogy a kormány és az olyan vállalatok, mint a Syngenta továbbra is együttműködjenek a termelők  támogatásában, hiszen a magyar gazdaságon belül továbbra is stratégiai ágazat a mezőgazdaság."- mondta el a megnyitón Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója.

Az újságírók kérdésére válaszolva Dr. Fazekas Sándor így értékelte az üzem átadását:

"15 ország termeltetését és beszállítását, vetőmag-előállítását koordinálja Mezőtúrról a Syngenta. Európa legnagyobb és legmodernebb üzeme az, amelyet most felavattunk. Meggyőződésem, hogy a város történetében is rendkívüli ez a beruházás, bármely település megirigyelheti.

A beruházás értéke mutatja, hogy nagy nemzetközi cégek is látnak perspektívát a magyar mezőgazdaságban, a magyar vetőmagágazat az országba hozza a befektetőket. Én bízom benne, hogy ez inspirálja a belföldi szereplőket is. Exportpiacaink vannak, tudunk külföldre szállítani. A magyar állami vetőmag-felügyelet minősítési rendszere pedig garancia arra, hogy hazánkból a márkanevek mellett biztos minőség kerüljön ki. Ez a kettős kontroll alapja a hosszú távú vetőmagelőállítói szerepvállalásunknak. Az agrárdiplomáciánk aktivitását és eredményességét mutatja, hogy 70%-ban nőtt az Oroszország felé irányuló exportunk az elmúlt esztendőben, amelyben a vetőmag is jelentős tételt jelent. GMO-mentes státuszunk fenntartása természetesen hosszú távú feladatunk."

Tekintse meg összefoglaló riportunkat az üzemátadásról!

Hogyan működik a vetőmagüzem? Nyerjen bepillantást az üzem folyamataiba!