Badacsonyi borvidék betegség-előrejelzése

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a badacsonyi borvidék szőlőtermesztői számára

2018.08.01.

Fenofázis: zsendülés, érés

Nyílik a mandula termésburka. A szőlőt lassan nem permetezni, hanem szüretelni kell. Megfigyelésem szerint „normális évjáratban” (szeptember eleje) hasonló időpontban a korai fajták megérnek szüretelhetők. Ez 3-4 héttel korábbi szüretet jelent az idei esztendőben.

Badacsonyban a késői érésű fajták fürtjei megzsendültek, a középérésű és korai fajták bogyói érnek, kék szőlő fajták színesednek.

Peronoszpóra és a lisztharmat is már csak a lombozatot és a másodterméseket tudja megbetegíteni. Ez viszont nem azt jelenti, hogy a kései fajták valamint a fiatal telepítések esetében védekezni ellenük nem szükséges.

A múlt héten Badacsonyban leesett csapadék mennyisége összesen 5,7 mm volt.

A növényvédelmi előrejelző készülékek a változékony időjárásnak köszönhetően gyenge, közepes lisztharmat veszélyt jeleznek. Mind ezt figyelembe véve lisztharmat ellen kontaktkészítményekkel védekezni kell.

Peronoszpóra esetében preventív (megelőző) védekezés javasolható kontaktkészítmények alkalmazásával.

Szürkerothadás ellen védekezni a műszerek jelzése alapján (közepes) nem szükséges. . (A következő napok, hetek időjárása fogja eldönteni, hogy kell e szürkerothadás ellen permetezni.)

25Co felett a növényvédő szerek perzselést okozhatnak!

Egyre gyakoribb az ESCA-s tőke a szőlőkben. Júliusban a fitoplazma tüneteinek megjelenésére is számítani kell. Ezen tőkéket célszerű megjelölni és lehetőleg eltávolítani gyökerestől az ültetvényből a további fertőzés elkerülésének érdekében. Az ESCA-s szőlőtőkéket részleges amputálásokkal egypár évig, még tünetmentesen életben lehet tartani, de a fitoplazmás tőkék esetében jelenleg nincsen gyógyítási lehetőség.

Figyelem: Esőre szerdán, csütörtökön és pénteken lehet számítani. A héten marad a tartós hőség 30-34 Co várható a legmelegebb órákban. Hőségriasztás van érvényben.

Sok fajta megzsendült, érik. Kérek mindenkit, hogy már a kisebb seregély csapatokat is kezdjék el riasztani. A seregélyek még szedren csemegéznek, de ne feledjék, hogy a bodza után a szőlő is sorra fog kerülni (vagy már sorra is került válogatás nélkül minden fajtában) az étlapjukon.

Erdőszéleken főleg, de belterületen is tapasztalható az őzek, szarvasok és vaddisznók jelenléte és a kártételük is. A malacos koca „kondája”, az őzek és szarvasok éjszakai duhajkodásának nyomai tetten érhetők nyomok, letépett, lecsócsált fürtök, leszakított hajtások formájában. Mára már annyira felbátorodtak, hogy fényes nappal is megfigyelhetjük a vadat az ültetvényekbe. Belterületen a vaddisznókérdés nem csak a vadásztársaság felelőssége, hanem önkormányzati és lakossági felelősség is. Ha mindenki az elhanyagolt területeket rendbe tartaná, a háztartási hulladékot megfelelően tárolná elszállításig, valamint a hullott gyümölcsöt is összeszedné, akkor lényegesen kevesebb lenne a vaddisznók által okozott bosszúság.

Jó hír a gazdáknak, újra indult a vaddisznók élve befogása. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai élve befogó csapdák kihelyezésével gyérítik a vaddisznó állományt. Az így befogott egyedeket vaddisznós kertekbe szállítják el.

A NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet területén kihelyezett csapda eddig összesen 4 malacot, 1 kocát és 2 süldőt fogott.

Technikai okok miatt szünetelt a befogás, de reményeink szerint tovább gyérítik ezzel a hatékony módszerrel a vaddisznó populációt.

A zöldmunkákat nem elhagyva, a napégést elkerülendő mérsékelten levelezzenek a fürtzónában. Lehetőség szerint a lombozat nyugati oldalán a napégés elkerülése érdekében ne levelezzenek.

Az ültetvényekben megjelent és fokozottan jelentkeznek a tápanyaghiány tünetei (vashiány (sárgulás), cink hiány, bór hiány stb.). Megelőzésre és „gyógyításra” levélvizsgálati eredményekre alapozva egyedi talajkezelés vagy ültetvényszinten lombkezelés (levéltrágya) javasolható.

Ezen a héten a Syngenta növényvédő szer ajánlata szőlő növényvédelmére az előrejelzés alapján:

A korai és középérésű fajtáknál a permetezési fordulók tervezésénél a használni kívánt növényvédő szerek kiválasztása az élelmezésegészségügyi várakozási idők figyelembe vételével történjenek! (pl. mankoceb- és egyes metiram hatóanyagot tartalmazó készítmények élelmezésegészségügyi várakozási ideje 56 nap)

Szüret után indokolt záró permetezésként, még lombos állapotban egy réz + kén tartalmú szerek kombinációjának kijuttatása is az áttelelő szaporító képletek gyérítése végett.

Az amerikai szőlőkabóca és potenciálisan veszélyt jelentő egyéb kabócák ellen közvetlen a szőlő virágzása után kell védekezni, melynek most jött ideje. Badacsonyban az amerikai szőlőkabóca imágóit megtaláltuk.

Ökológiai (Bio) termesztésben és átállás alatt levő területeken eredményesen a Laser és a 120 napos esti engedéllyel rendelkező Piretro Natura készítmények használhatók az amerikai szőlőkabóca ellen. A Piretro Natura készítmény használatának esetén az illetékes növényvédelmi hatóságnál kell regisztrálnia magát a termelőnek.

A rovarölő szerek alkalmazásakor kellő körültekintéssel járjanak el! Méhveszélyesség szempontjából vannak kritériumok, amikor egyes készítmények nem (virágzó gyomok, virágzó kultúra), vagy korlátozásokkal (méhkímélő technológia) alkalmazhatók.

Kedves Izabella és egyéb más direkttermő szőlő és alany tulajdonosok, legyen az út szélén, ültetvényben, vagy akár lugason kérem Önöket, hogy ha más ellen nem is, de amerikai szőlőkabóca ellen permetezzék meg a tőkéiket. Megfigyeléseim szerint nagyobb számú kabócalárva egyed található rajtuk, mint az európai szőlőfajtákon.

Törzsültetvény tulajdonosoknak a kifejlett imágók rajzásának megfigyelésére július elejétől kötelezően ki kell helyezniük a sárga- vagy zöldsárga ragacslapokat (3 db csapda/ha).

Kérem, kísérjék figyelemmel a Veszprém Megyei Kormányhivatal védekezési felhívását!

Mindenkinek jó egészséget és jó szüretet kívánunk!