You are here

Badacsonyi borvidék betegség-előrejelzése

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a badacsonyi borvidék szőlőtermesztői számára

2017.08.10.

Fenofázis: zsendülés, zsendülés

Badacsonyban a késői érésű fajták fürtjei megzsendültek, a középérésű és korai fajták bogyói érnek, kék szőlő fajták színesednek.

A múlt héten Badacsonyban leesett csapadék mennyisége összesen 17,1 mm volt.
„Villámháborúval” érkezett párnapos enyhülést követően az elmúlt napok kánikulája, rekkenő hősége csütörtökön (a mai napon) tetőzik, pénteken fellélegezhetünk, a hőhullámos hullámvasútról leszállhatunk egy ideig, hidegfrontnak köszönhetően enyhülés veszi kezdetét.

A növényvédelmi előrejelző készülékek a meleg fülledt, párás, reggelenként harmatos idő következtében erős tartós lisztharmat veszélyt jeleznek. A megzsendült bogyókon még „erőlködik”, de a honalj hajtások levelein és a másodterméseken viszont újabb fertőzések alakultak ki. Lisztharmat ellen kontaktkészítményekkel védekezni kell.

Peronoszpóra veszély jelenleg nincs. Védekezni „már” csak megelőző jelleggel kontakt készítmények alkalmazásával kell.

Szürkerothadás ellen védekezni a műszerek jelzése alapján jelenleg (alacsony veszély) nem szükséges. (A következő napok, hetek időjárása fogja eldönteni, hogy kell e szürkerothadás ellen permetezni.)

A bogyók héja elviaszosodott, melynek köszönhetően a szőlőfürtök ellenálló képessége a lisztharmattal és a peronoszpórával szemben egyre inkább érvényesül. Peronoszpóra és a lisztharmat esetében már csak a lombozatot tudják megbetegíteni a kórokozók.
Ez viszont nem azt jelenti, hogy a kései fajták és a fiatal telepítések esetében védekezni ellenük nem szükséges.

Egyre gyakoribb az ESCA-s tőke a szőlőkben. A fitoplazma tüneteinek megjelenésére is számítani kell. Ezen tőkéket célszerű megjelölni és lehetőleg eltávolítani gyökerestől az ültetvényből a további fertőzés elkerülésének érdekében. Az ESCA-s szőlőtőkéket részleges amputálásokkal egypár évig, még tünetmentesen életben lehet tartani, de a fitoplazmás tőkék esetében jelenleg nincsen gyógyítási lehetőség.

25°C felett a növényvédő szerek perzselést okozhatnak!

Figyelem: Csütörtökön még perzselő forróságra lesz, a hőmérséklet maximum értéke akár elérheti a 38-40 °C-ot is. Pénteken még 35-38 °C várható, de este megérkező hidegfront fog hozni enyhülést. Szombaton és vasárnap már csak 25-28 °C lehet a nappali felmelegedés. „Nagyobb” mennyiségű csapadék az előrejelzések alapján, pénteken várható. Péntek, szombat és vasárnap szeles napnak ígérkezik. Jövő hét hétfőn megnyugszik az időjárásunk kellemes szélcsendes 29-30 °C-ra lehet számítani.

A növényvédelmi fordulók, valamint a zöldmunkák időbeni elvégzése szükséges a megfelelő preventív védelem elérése érdekében.
Törekedni kell a mihamarabbi gyomirtás és csonkázás elvégzésre. A zöldmunkákat nem elhagyva, a napégést elkerülendő mérsékelten levelezzenek a fürtzónában. Lehetőség szerint a lombfal nyugati oldalán a napégés elkerülése érdekében ne levelezzenek.

Az ültetvényekben megjelent és fokozottan jelentkeznek a tápanyaghiány tünetei (vashiány (sárgulás), cink hiány, bór hiány stb.). Megelőzésre és „gyógyításra” levélvizsgálati eredményekre alapozva egyedi talajkezelés vagy ültetvényszinten lombkezelés (levéltrágya) javasolható.

Ezen a héten a Syngenta növényvédő szer ajánlata szőlő növényvédelmére az előrejelzés alapján:

A korai és középérésű fajtáknál a permetezési fordulók tervezésénél a használni kívánt növényvédő szerek kiválasztása az élelmezésegészségügyi várakozási idők figyelembe vételével történjenek!

Szüret után indokolt záró permetezésként, még lombos állapotban egy réz + kén tartalmú szerek kombinációjának kijuttatása is az áttelelő szaporító képletek gyérítése végett.

Sok fajta megzsendült, érik. Kérek mindenkit, hogy már a kisebb seregély csapatokat is kezdjék el riasztani. A hazai seregélyek elvonultak, de a napokban nagyszámú vándor „vendégmunkás” érkezett vidékünkre (ők szeretnek szüretelni) akik nem tudják, hogy a szőlő még nem érett. Ennek ellenére hegyes csőrükkel, nagy karmokkal esnek már neki az éppen csak megzsendült zömében érés kezdetén álló fürtöknek.

Az amerikai szőlőkabóca és potenciálisan veszélyt jelentő egyéb kabócák ellen most még védekezni kell. A növényegészségügyi zárlat alá eső területeken kötelezően minimum két védekezés elvégzése szükséges az amerikai szőlőkabóca ellen. A kifejlett kabócák megjelentek, ennek ellenére megfigyelhetünk fiatalabb L4-L5 –ös lárvákat is, azaz úgy tűnik, hogy a lárvakelés folyamatos.

A rovarölő szerek alkalmazásakor kellő körültekintéssel járjanak el! Méhveszélyesség szempontjából vannak kritériumok, amikor egyes készítmények nem (virágzó gyomok, virágzó kultúra), vagy korlátozásokkal (méhkímélő technológia) alkalmazhatók.

Kedves Izabella és egyéb más direkttermő szőlő és alany tulajdonosok, legyen az út szélén, ültetvényben, vagy akár lugason kérem Önöket, hogy ha más ellen nem is, de amerikai szőlőkabóca ellen permetezzék meg a tőkéiket. Megfigyeléseim szerint nagyobb számú kabócalárva egyed található rajtuk, mint az európai szőlőfajtákon.

Törzsültetvény tulajdonosoknak a kifejlett imágók rajzásának megfigyelésére kötelezően ki kell helyezniük a sárga- vagy zöldsárga ragacslapokat (3 db csapda/ha).

Kérem, kísérjék figyelemmel a Veszprém Megyei Kormányhivatal védekezési felhívását!

Idei év zárásaként:

Gárdonyi Géza: A bor legendája
Szólt az Isten: “Kedves fiam, Nóé:
Itt a szőlő, kóstold meg, hogy jó-é?”
Felelt Nóé: “No, megöregedtem,
de ilyen jó bogyót még nem ettem.”

Szól az Isten: “Kedves fiam, Nóé:
A csípős must, hadd lássuk, hogy jó-é?”
Felelt Noé: “Ihaj, csuhaj! Sári!
Három Istent kezdek immár látni!”

Szólt az Isten: “Kedves fiam, Nóé:
Hát az ó-bor, hadd lássuk, hogy jó-é?”
Felelt Nóé: “Iszom reggel óta:
Gyere pajtás, van még a hordóba !”

(Forrás: Őszi szüreti versek és mondókák)

Mindenkinek jó egészséget és jó szüretet kívánunk!